Треба да си имате матичен пчелар исто како матичен лекар, без пчелите нема живот – Пчеларите од тетовско загрижени

Климатските промени нанесуваат најтешки удари на пчеларите, но голем дел од нив не се откажуваат од оваа дејност, оти, како што велат, без пчелите нема живот, се зависи од нив, цело земјоделие, храната, односно опстанокот за човекот.

Пчеларот Владимир Петровски од Тетово, кој воедно е и претседател на Здружението Полошки мед, вели дека освен од природата, на удар пчеларите се и од нелојалната конкуренција.

-Нема спас од климатските промени, но мора да се едуцираме. На пример ако порано на есен мирувавме сега не мируваме, значи зборам за пчелите, тие на есен не мируваат. Исто имаме проблеми со прскање со инсектициди, дека колегите земјоделци ги користат тие инсектициди. Значи мора да се внимава на пчеларството, особено земјоделците, дека 80 проценти од запрашувањето на секој земјоделски производ го вршат пчелите, да на се тие нема земјоделие. Сигурно нема земјоделците да одат од производ на производ да вршат опрашување, рече Владимир Петровски претседател на здружението Полошки мед.

За целата сторија кликнето на линкот

Треба да си имате матичен пчелар исто како матичен лекар, без пчелите нема живот – Пчеларите од тетовско загрижени