Бочварски ѝ порача на Арсовска да ја преиспита најавата за откажување од БРТ

Министерот за транспорт и врски Благој Бочварски денеска ја повика новата градоначалничка на Скопје, Данела Арсовска, да ја преиспита најавата за откажување од проектот за брз автобуски превоз. Арсовска, наместо БРТ, проект „туркан“ од нејзиниот претходни Петре Шилегов, најави дека ќе се набават 250 еко автобуси, ќе се зголеми бројот на линиите и јавниот превоз ќе биде бесплатен. Бочварски вели дека проектот е во напредна фаза и ѝ порача на градската власт да не носи избрзани одлуки.

ОВА Е ПРОЕКТ КОЈ Е ПЛАНИРАН НЕКОЛКУ ГОДИНИ И СОГЛАСНО ОДЛУКИТЕ ВО ГРАД СКОПЈЕ Е ПОДНЕСЕНО БАРАЊЕ ВО ВЛАДАТА ЗА ИЗНАОЃАЊЕ СРЕДСТВА ЗА ФИНАНСИСКА ПОДДРШКА ЗА ШТО СЕ ЗАВРШЕНИ ПОСТАПКИТЕ И СЕ ОБЕЗБЕДЕНИ СРЕДСТВА, А И ВО СОБРАНИЕТО Е ПОМИНАТО И ОДОБРЕНО ЗАДОЛЖУВАЊЕТО СО КРЕДИТ ОД 70 МИЛИОНИ ЕВРА ПРЕКУ ЕБРД. ПРОЕКТОТ Е ОДЛИЧНО ОЦЕНЕТ ОД МЕЃУНАРОДНИТЕ ЕКСПЕРТИ ДЕКА СО НЕГО СЕ РЕШАВА ЕДНО ГОЛЕМО ПРАШАЊЕ. ЗАТОА Е ДОБРО ДА НЕ СЕ БРЗА СО ТАКВИТЕ ОДЛУКИ ЗАШТО НОСИ МНОГУ БЕНЕФИТИ, А И НЕ ВИДОВМЕ АРГУМЕНТИ ОД ДРУГАТА СТРАНА ЗОШТО СЕ ЗАПИРА ПРОЕКТОТ ЗА БРЗ АВТОБУСКИ ПРЕВОЗ, РЕЧЕ БОЧВАРСКИ