Зголемен број на хоспитализирани деца во Кумановската болница

Зголемен е бројот на хоспитализирани деца од училишна и предучилишна возраст, заболени од респираторни заболувања, воспаление на белите дробови, настинка на детското одделение во Кумановската општа болница, информираа денеска надлежните од општата болница. Во моментов хоспитализирани се 15 деца, на дневна основа има по стотина прегледи. Децата кои се сместуваат на одделението задолжително се тестираат со PCR – тест, додека оние во дневна амбуланта со брзи антигенски тестови, по што ако се позитивни се тестираат со PCR – тест.

И пред Ковид пандемијата, овој период од годината вообичаено има поголем наплив на заболени деца со респираторни заболувања. И на возрасната популација исто така имаме зголемен број на пациенти на Интерното одделение, меѓутоа евидентно е дека сега имаме значителен пораст на бројот на заболени деца и тоа не само од предучилишна, туку и од училишна возраст, коишто имаат респираторни симптоми, кои варираат од блага настинка, па се до воспаление на бели дробови, опструктивни бронхитис, проследени со висока фебрилност, изјави директорката на болницата, Снежана Захариева.

Началничката на Детското одделение од болницата, д-р Ферихан Бајрами, појаснува дека најчесто децата се на училишна или предучилишна возраст.