ДЕСЕТИНА ПОЖАРИ ВО СТАНБЕНИ ОБЈЕКТИ ВО ТЕТОВО ЗА ТРИ НЕДЕЛИ, ЧЕСТОПАТИ ПОРАДИ ОЏАЦИТЕ

Зачестија пожарите во станбените објекти поради појава на оган во оџаците, а таков пример имаше утринава во селото Лешок. Со интервенција на тетовската Територијална противпожарна единица огнот целосно е изгаснат и нема повредени лица.

Во тетовската полиција за овие три изминати недели од декември регистрирани се девет пожари, од кои осум во објекти, поради што Секторот за внатрешни работи Тетово повторно апелира до граѓаните за поголема внимателност.

– Последното заладување, односно осетното опаѓање на дневните, а посебно на ноќните температури деновиве и на тетовско-гостиварското подрачје во голема мерка ја интензивира грејната сезона, а со тоа се зголемија и можностите за избувнување пожари, пред сè како резултат на човечко невнимание, стари и дотраени електрични инсталации, неисправни печки и навреме неисчистени оџаци во куќи или станбени згради. Апелираме да не се оставаат вклучени грејните тела кога подолго време не се присутни во домовите или работните простории, особено не греалки, клима уреди или печки на дрва. Зашто, доволна е само мала искра да пламне голем пожар со сериозни материјални и други последици, порача портпаролот Марјан Јосифоски.

Од пожарната постојано апелираат да се проверат и исчистат оџаците, но и да не ги преоптоваруваат инсталациите со вклучување на повеќе електрични апарати наеднаш.

– Голем проблем и опасност за појава за пожари се несоодветните делови од мебел кои се користат за греење. Затоа апелираме такви материјали да не се користат, да се чистат оџаците посебно во зградите, изјави Ука Алити, командир на тетовската пожарна.

Причинувањето пожар на одреден начин претставува кривично дело „предизвикување општа опасност“ за кое согласно членот 288 од Кривичниот законик е предвидена затворска казна од шест месеци до пет години, а доколку тоа е направено од небрежност ова дело се санкционира со парична или затворска казна до три години.