33-годишен пациент од Тетово е пушачот кој можел да ја „запали“ Пулмологија

Брзата интервенција на дежурниот тим на Клиниката за пулмологија спречила поголема несреќа вчера вечерта, koкога 33 годишен пациент од Тетово ја извадил маската за кислородна поддршка и запалил цигара.

Според информациите на Телма, веднаш откако запалил цигара почнал да гори кислородот од маската и го изгорел по лицето и градите.

Во собата имало уште неколку пациенти исто така на кислородна поддршка. Дежурниот тим брзо дознал за пожарот и веднаш го исклучил централниот кислороден систем.

Доколку не бил изгаснат системот, пожарот можел да се рашири преку кислородот низ металните цевки кои би се загреале и би предизвикале експлозија.

Освен пациентот пушач никој друг не е повреден. На клиниката за Пулмологија нема пациенти кои се болни од Ковид 19.