До крајот на неделата ќе се донесе одлука како ќе започне второто полугодие

Министерот за образование и наука Јетон Шаќири денеска беше во посета на универзитетот во Тетово. Поводот на настанот е дали да се продолжи второто полугодие со или без физичко присуство.

– Јас за второто полугодие како министер како и целата Влада и кризниот штаб и комисија за заразни болести имавме прилика да се одложи за 01.02.2022 година. Во тој период го имавме мислење од комисијата за зарасни болести дека децата така ќе се заштитени. Значи не значи ако се одлижи наставата дека повеќе ќе ги почитуваме препораките. До крајот на неделата ќе имаме состаноци каде ќе се има предвид и ставот на комисијата и ставот на кризниот штаб за тоа како ќе се одвива наставата. И УНИЦЕФ е да се има физичко присуство. Имаме многу мал број на заразени деца. Ќе беше лесна нашата одлука да имаше голем број на заразени како на почетокот. Сега има нова варијанта на вирусот но, не значи дека физичко присуство ќе даде покачување. Значи ако се почитуваат мерки ќе имаме квалитетен образовен процес. Ако се донесе одлука за физичко присуство ќе сме во комуникација со сите училишта за да се заштити секое дете. Знаеме дека градинките функционираат и се во добра состојба. До крај на недела ќе се има одлука, изјави министерот за образование и наука Јетон Шаќири.