Лидерот на СДСМ Ковачевски со црвении линии за спорот со Бугарија, за нив вели нема преговори

Во преговорите со Бугарија нема да правиме отстапки. Ние сме Македонци кои зборуваат македонски јазик, дециден е мандатарот Ковачевски. Во интервју за МИА, тој зборува за очекувањата од претстојната посета на Петков на Скопје и за патот кој ќе води до решавање на спорот.

Ковачевски вели дека имаме право на самоопределување, неотуѓиво за секој народ и право на посебен идентитет и јазик. Најавува дека при целиот процес на преговори, нема да отстапи од Декларацијата усвоена во македонското Собрание.

Според мандатарот, средбата на 18-ти јануари повеќе ќе биде подготвителна за она што ќе следува. Ќе бидат утврдени основите за натамошните разговори и формите на соработка и напредок, без оптоварување од историските рамки и термини, вели мандатарот.

-“Тоа е предуслов да напредуваме. Зближувањето и соработката меѓу двете земји во сите области од животот е важен предуслов за отстранување на сомневањата и погрешните перцепции. Јас сум подготвен да отвориме нова страница во односите со Бугарија и да изградиме искрено пријателство и подобра иднина за двете земји. Треба да се стиши гласот на омразата”, порачува Ковачевски.