Маричиќ: Десет пати се намалува казната за клевета и навреда од новинари

Законот за граѓанска одговороност за навреда и клевета се пишуваше во координација со здруженијата на новинари, Советот за етика во медиуми и останатите здруженија. Се бараше најдоборот решение и законскиот текст беше правен инклузивно“ кажа вицепремиерот за европски прашања и поранешен министер за правда, Бојан Маричиќ во „Топ тема“ на Телма.

Тој додаде дека главна карактеристика на законот е дека за десет пати се намалува казната за клевета и навреда на новинари.

Маричиќ кажа дека е штета овој закон, кој носи вистинска либерализација во слободата на изразување, да добие негативно мислење поради технички пропуст.

„За овој закон се направени брифинзи и со новинари и со експерти и законското решение го доби нивниот печат во фазата на подготвување. Спремни сме да ги исправиме овие дефекти“ кажа Маричиќ