Светлината од свеќата ги спаси сите, но не и Мурато -Алпинистот Борче Јовчевски после 32 години се присети како го загубил другарот

Поминаа 32 години откако алпинистот Борче Јовчески од Велес го изгуби својот пријател, спортски другар, Димитар Илиевски Мурато на Хималаите под највисокиот врв во светот Монт Еверест, објави ММС

Но и по повеќе од три децеии и големиот шок кој го доживеа тој и цела држава, Борче не се откажува од планините, снегот и минусните температури.

Екипата на ММС го затекна на скијачкиот центар Попова Шапка, овој пат како дел од спасителната служба, која се грижи за безбедноста на скијачите и бордерите.

На своја 64 годишна возраст се сета опрема на ветер снег и магла, со скии ги контролира терените и беспачето на Шарската убавица, која знае да биде многу сурова.

-Ние се грижиме за скијачите, имам чамец за повредените и друга разна опрема. Треба да се внимава, има многу метални санки, а некои скијачи возат малку со поголема брзина и на тоа треба да се внимава, раскажува Јовчески за ММС.

Трагедијата вели која се случила на Хималаите, не го спречила и понатаму да се дружи со планините.   

Целата сторија на ММС подолу на линкот

Светлината од свеќата ги спаси сите, но не и Мурато – Алпинистот Борче Јовчевски после 32 години се присети како го загубил другарот