Лукашенко ја објаснува руската офанизива на Украина

Лукашенко застана пред мапата и употреби стап за да го прикаже планираното движење на Руските војниците и цели во Украина.

Но, според Индекс, тој можеби случајно открил уште една од можните цели на Путин – напад врз Молдавија. Имено, се чини дека мапата го прикажува и движењето на војниците од Одеса понатаму кон крајниот југозапад на Украина и понатаму кон Молдавија. Белорускиот новинар Тадеуш Гиџан на Твитер објави дека мапата изгледа како вистинска карта на инвазијата.

https://twitter.com/i/status/1498673348183744518