НЕМА НОВ ФРАНЦУСКИ ПРЕДЛОГ, СЕ ЗАВИСИ ОД СКОПЈЕ, ВЕЛИ ГЕНЧОВСКА

Бугарската министерка за надворешни работи во оставка Теодора Генчовска за БГНЕС изјави дека нема нов француски предлог што се разликува од веќе одобрениот во бугарскиот парламент.

На 24 јуни, Националното собрание гласаше за нацрт-резолуцијата со цел да се реши спорот меѓу Софија и Скопје и да се отвори патот за европската интеграција на Македонија. Нацрт-одлуката се надоврзува на предлогот на француското претседателство и се надоврзува на него за што повеќе да се заштитат бугарските интереси. Тој ги потврдува условите под кои Софија може да го поддржи процесот на европска интеграција на PM. Владата вчера ја одобри оваа одлука на бугарскиот парламент.

На прашањето на БГНЕС дали има нов француски предлог за решавање на спорот меѓу РМ и Бугарија за почеток на преговорите за ЕУ, кој би се разликувал од веќе одобрениот во бугарскиот парламент, Генчовска кусо одговори: Не.

„Сè зависи од подготвеноста на Скопје. Од нив очекуваме државна и одговорна политика. Бугарија е подготвена да го потпише најновиот протокол од Мешовитата меѓувладина комисија“, рече Генчовска.