НЕЈЌАТ ДА ИСПОРАЧААТ ОРУЖЈЕ ПОРАДИ НИВНОТО НАЦИСТИЧНО МИНАТО, ВЕЛИ ЗЕЛЕНСКИ

0
30

Одбивањето на Берлин да го снабдува Киев со оружје може да се должи на внатрешните бариери поради минатото на Германија, изјави претседателот на Украина, Володимир Зеленски во интервју за Ројтерс.

„Во Германија постојат одредени психолошки бариери за снабдување со оружје за Украина, поврзани со нејзиното нацистичко минато“, рече Зеленски.

Тој додаде дека таквите залихи се од витално значење за Украина.

Оваа изјава беше дадена на позадината на тековните барања на Киев за предавање на тенкови на вооружените сили на Украина, што Берлин го одбива.
Блумберг ја објасни позицијата на Германија со постоењето на неискажан договор меѓу западните земји да не испорачуваат ваков вид опрема на Украина. Копретседателот на СПД Ларс Клингбејл подоцна ја потврди оваа информација.

Официјален Берлин, пак, истакна дека Бундесверот се соочува со сериозен недостиг на залихи на оружје. Така, според германската министерка за надворешни работи Аналена Бербок, поради тоа воената помош за Украина оди „на фина линија“.