Џафери за ТВ 24: Референдум нема да има, иницијативата е спротивна на уставот

0
36

Претседателот на Собранието Талат Џафери за ТВ 24 рече дека ја одбил иницијативата со образложение дека е спротивна на уставот.

„Во член 118 од Уставор на РСМ е утврдено дека меѓународните договори што се ратификувани согласно Уставот, се дел од вантрешниот правен поредок и не можат да се менуваат со закон. Дополнително, во членот 8 од Уставот е утврдено дека темелна вредност на уставниот поредок на РСМ е и почитувањето на општо прифатените норми на меѓународно право. Поради сето ова, доставената граѓанска иницијатива не е прашање по кое може да се распише референдум на државно ниво.“ – изјави Џафери за ТВ 24.