МИНИМАЛЕН РАСТ НА ПЛАТИТЕ И ПЕНЗИИТЕ, ЦЕНИТЕ НА ПРОИЗВОДИТЕ ДВОЈНО ПОГОЛЕМИ

Минимален раст на платите и пензиите, а цените неконтролирано растат, на некои производи се зголемени и за двојно.

Граѓаните велат дека се принудени да ги купуваат само основните производи, но и тие велат се прескапи. Лебот и млечните производи како основни артикли, сега станаа луксуз. Но, во сета оваа криза, во голем дел од маркетите гледаме дека вештачки се зголемени цените. Потребна е строга контрола од страна на надлежните, за да се заштитат потрошувачите, кои највеќе страдаат од ценовниот шок.

Во услови на намалена понуда поради војната во Украина, очекувано е во земја како Македонија која е зависна од увозот на многу производи, да имаме голема инфлација. Но, некои цени се вештачки зголемени и тоа е веќе коруптивно покачување, вели Универзитетскиот професор по макроекономија, Бардуљ Даути. Потребно е поефикасно работење на пазарниот инспекторат, и заштита на социјално ранливите категории.

Цените на основните производи и натаму ќе растат. Од млечната и месната индустрија најавија и намалување на вработените и затворање на компаниите кои се погодени од кризата, поради скапите енергенси.

Од пекарско – мелничката индустрија пак, истакнаа дека од крајот на ноември цената на лебот, брашното и печивата, ќе се зголеми за најмалку 10 проценти.

Причини за поскапувањето, велат, се скапата струја како и растот на берзанските цени на пченицата.