За 8,4 отсто повисоки пензии од наредниот месец, просечната скока за 1.384 денари

1.484 денари е новиот скок на просечената пензија од наредниот месец. Растеле трошоците за живот, но скокна и минималната плата. Најмногу што ќе добијат пензионерите е 8,4 проценти. Одлуката на владата е последица на законски загарантираниот раст на пензиите два пати годишно.

Ова е второ вакво пакачување „бетонирано“ со закон. Претставнциите на пензионерите велат дека ова е само основаата за подобрување на социјалниот статус на пензионерите во држвата.

Овие средства ќе значат малку за оваа ранлива категорија која во потполност зависи од буџетот на државата. Доколку не се прифатат предлог мерките вон пензинскиот систем, пензионерите со потешкотии ќе се справуваат со сироамштијата. Затоа, од сојзуот на пензионери очекуваат владата тековно да ги прифати барањата и за субвенционирно огревно дрво, пристап до поефтини лекови и повремени мерки за справуваање на ударот од зголемените цени на основните прехранбени продукти.