Александар Вулин под американски санкции, го поврзуваат со трговија со дрога и оружје

Министерството за финансии на Сoединетите Американски Држави (САД) на 11 јули го стави на списокот на санкции директорот на Безбедносно-информативната агенција на Србија (БИА), Александар Вулин.

Информацијата на својата веб-страница ја објави Канцеларија за контрола на странски средства на Министерството за финансии на САД (ОФАК).

Американското Министерство за финансии соопшти дека Вулин, „е вмешан во транснационален организиран криминал, нелегални операции со наркотици и злоупотреба на јавна функција“.

Покрај тоа, се вели во соопштението, Вулин помогнал да се олесни „нелегалната испорака на оружје“ од веќе санкционираниот српски дилер на оружје Слободан Тесиќ, јавува Агенцијата Франс прес.

Активностите на Вулин, кој е поранешен министер за внатрешни работи, „ја унапредија корупцијата во владините институции на Србија“, се вели во соопштението на Министерството за финансии.