Понеделник го забележа најтоплиот ден во светот досега

Orange sky with bright sun symbolizing climate change and global warming

Понеделник, 3 јули, беше најтоплиот ден на планетата Земја откако беа направени мерењата, а просечната температура во светот за прв пат надмина 17 степени Целзиусови.

Според мерењата на американската Национална управа за океани и атмосфера (NOAA), просечната температура на воздухот на површината на планетата била 17,1 °C, додека претходниот рекорд бил 16,92 степени Целзиусови и бил измерен на 24 јули минатата година.

Светската просечна температура се движи од 12 до 17 степени секој ден во текот на годината, а на почетокот на јули во периодот од 1979 до 2000 година таа во просек изнесувала 16,2.

Научниците се сомневаат дека рекордот би можел повторно да биде соборен веќе ова лето, пишува Science Alert, бидејќи температурите поради летото на северната хемисфера растат до крајот на јули и почетокот на август.

Дури минатиот месец, Единицата за следење на климатските промени на Европската унија „Коперник“ измери рекордни глобални температури за почетокот на јуни, што може само да го влоши климатскиот феномен Ел Нињо во наредниот период.

За потсетување, Светската метеоролошка организација (СМО) претходно предупреди дека температурите ќе продолжат да растат поради оваа појава, која вклучува загревање на температурата на површинските води во источните и централните делови на Тихиот Океан и е поврзана со појава на екстремни временски услови. услови – од тропски циклони до обилни врнежи до тешки суши.

Најтоплата година во светот досега, 2016 година се совпадна со силен Ел Нињо, иако експертите предупредуваат дека климатските промени поттикнаа екстремни температури дури и во годините што не се Ел Нињо.

WMO во мај објави дека постои голема можност рекордот од 2016 година наскоро да биде соборен, бидејќи барем една од следните пет години, како и претстојниот петгодишен период во целина, ќе бидат најтопли досега .