Трамп бара судењето за прикривањето на доверливи документи да биде по претседателските избори во САД

Поранешниот американски претседател Доналд Трамп побара од федералниот судија задолжен за случајот со носење доверливи документи во куќата на Трамп во Флорида на неодредено време да го одложи одредувањето на датумот на судење и предложи секое закажано судење да не се одржува барем до 2024 година во САД, до претседателски избори.

Во документите, кои адвокатите на Трамп ги доставиле до судијката на Окружниот суд Ајлин Канон, од неа се бара да не одредува конкретен датум за почеток на судењето, додека не се завршат главните барања за предистражниот процес, бидејќи не е познато колку време би можело да потрае, пренесува „Гардијан“.

„Со сета должна почит, судот треба, пред да одреди каков било датум на судење, да остави време да се разјасни целосната природа и обемот на барањата што ќе бидат поднесени“, се вели во поднесувањето.

Доналд Трамп е обвинет за криење информации за националната одбрана, вклучително и нуклеарни тајни на САД и планови за одмазда против САД во случај на напад, што значи дека неговиот случај се разгледува според правилата утврдени во Законот за процедури за класифицирани информации, популарно познат како „ЦИПА“.

Поднесокот, исто така, се пожали дека предложениот датум за судење во декември од страна на Министерството за правда не е одраз на преседан, како што е случајот со поранешниот аналитичар на НСА, Риалити Винер, кој беше обвинет за криење информации за националната одбрана во јуни 2017 година, а судењето беше објавено дури во октомври 2018 година.