Фон дер Лајен: Ќе го превртиме секој камен за Путин да одговара

Претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен денеска рече дека ќе го преврти „секој камен“ за да побара одговорност од рускиот претседател Владимир Путин за агресијата врз Украина.

„Нема да оставиме ниту еден камен на вртење додека Путин и неговите поддржувачи не одговараат“ за злосторствата во Украина, рече претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен.

Таа рече дека „ќе игра клучна улога во обезбедувањето на виновниците да бидат изведени пред лицето на правдата“, пренесува агенцијата ДПА.

Западните земји од почетокот на инвазијата бараат правни начини да ја гонат Русија. Меѓународниот кривичен суд (МКС), исто така во Хаг, неодамна издаде меѓународна потерница за Путин за злосторства како што е наводната депортација на малолетници од Украина во Русија.

МКС е дел од новиот центар, заедно со Украина и неколку членки на Европската унија. Центарот беше отворен како дел од Европравда и се очекува да собира докази и да подготви насочени обвиненија против сторителите.

Инволвираните правосудни органи не ја исклучуваат можноста за кривично гонење на руското раководство.

Во работата на центарот се вклучени Украина, неколку земји од ЕУ, но и Меѓународниот кривичен суд (МКС). Во рамките на Европравда претходно беше формирана централна база на податоци за докази за воени злосторства, злосторства против човештвото и геноцид.

Европската унија во иднина е незамислива без Украина, Молдавија и Западен Балкан, кои не можат да бидат оставени под влијание на Русија или Кина, истакна Фон дер Лајен.

„Да се обидеме да замислиме како ќе изгледа Европа за неколку години. Можеме ли да ја замислиме Европската унија без Украина, Молдавија, Западен Балкан и оние делови од Европа под влијание на Русија или Кина? Невозможно!, рече фон дер Лајен.

Претседателката на Комисијата, Урсула фон дер Лајен, заедно со повеќето комесари, во понеделник пристигна во Мадрид на средба со шпанската влада по повод преземањето на ротирачкото претседателство.