Холандија ги забрани телефоните во училниците

Уредите, вклучително и мобилните телефони, ќе бидат забранети во училниците со цел да не се попречи учењето, објави холандската влада. Иницијативата се воведува во соработка со училиштата и треба да стапи на сила на почетокот на следната година, пренесува „Би-Би-Си“.

Ќе постојат неколку исклучоци, вклучително за учениците со медицински потреби или попреченост, како и за часовите кои се фокусирани на дигиталните вештини. Забраната не е законски применлива, но може да стане таква во иднина.

„Иако мобилните телефони се речиси испреплетени со нашите животи, тие не припаѓаат во училницата. Учениците мора да бидат способни да се концентрираат таму и да им се даде секоја можност да учат подобро. Знаеме од научните истражувања дека мобилните телефони го нарушуваат ова.“, рече министерот за образование Роберт Дијкграф.

Различни студии покажаа дека ограничувањето на времето поминато пред екранот на децата е поврзано со подобрување на знаењето и концентрацијата. Други технологии, вклучувајќи таблети и паметни часовници, се исто така вклучени во забраната.

Владата соопшти дека ќе зависи од поединечни училишта да ги договорат точните правила со наставниците, родителите и учениците – вклучително и дали тие сакаат целосно да ги забранат уредите од училиштата. Шемата е резултат на договор меѓу министерството, училиштата и сродните организации.

Објавата доаѓа по сличната одлука на Финска минатата недела. Нејзината влада најави дека ќе го промени законот за да го олесни ограничувањето на употребата на телефони во училиштата. Други земји, вклучувајќи ги Англија и Франција, исто така предложија забрана за мобилни телефони за да се подобри учењето.