Мразот околу Антарктикот е на рекордно ниско ниво, експертите загрижени

Мразот од морето што го опкружува Антарктикот е далеку под секое претходно регистрирано зимско ниво, покажуваат сателитски податоци, поставувајќи загрижувачки нов репер за регионот кој некогаш изгледаше имун на глобалното затоплување.

„Ова е полошо од сè што сме виделе, речиси е неверојатно“, рече Валтер Мајер, кој го следи морскиот мраз во американскиот национален центар за податоци за снег и мраз.

Нестабилен Антарктик може да има далекусежни последици, предупредуваат експертите. Огромното пространство на мраз на Антарктикот ја регулира температурата на планетата бидејќи белата површина ја рефлектира сончевата енергија назад во атмосферата и ја лади водата под и околу неа, пишува Би-Би-Си.

Без мразот што ја лади планетата, Антарктикот од „Земјиниот фрижидер“ би можел да се претвори во „радијатор“, истакнуваат експертите. Мразот што лебди на површината на Антарктичкиот океан сега е помалку од 17 милиони квадратни километри – 1,5 милиони квадратни километри помалку од просекот во септември и далеку под претходните зимски рекордни ниски вредности.

Мејер не е оптимист дека морскиот мраз ќе закрепне во некоја значајна мера. Научниците сè уште се обидуваат да ги идентификуваат сите фактори кои доведоа до овогодинешното ниско ниво на мраз, но проучувањето на трендовите на Антарктикот историски претставуваше предизвик.

Во годината во која беа соборени неколку глобални рекорди за топлина и температура на океаните, некои научници инсистираат дека нискиот морски мраз е мерка што треба да се следи. „Можеме да видиме колку е поранливо“, вели д-р Роби Малет од Универзитетот во Манитоба, кој работи на полуостровот Антарктик.

Покрај изолацијата, екстремниот студ и силниот ветер, овогодинешниот тенок морски мраз уште повеќе им ја отежна работата на колегите. „Постои ризик ледената покривка да се откине и да исплива во море со нас“, вели д-р Малет.

Морскиот мраз се формира во зима (март до октомври) пред главно да се стопи во лето, и е дел од меѓусебно поврзан систем кој исто така се состои од санта мраз, копнен мраз и џиновски ледени плочи – пловечки проширувања на копнениот мраз. Морскиот мраз делува како заштитна ледена покривка која го покрива копното и го спречува затоплувањето на океаните.