Дали министрите и кадрите на ДУИ ќе бидат исчистени од “метлата” на Ахмети или од самиот Зоран Заев

0
224

Во месец Јуни се очекува да функсионира таканаречената “Метла ” на Заев, и да ги чисти првите Министри од владата а о дел о директорите на важни државни институции каде и што ќе се почуствува првиот ефект од таканаречената метла на Заев.

Впрочем ова предупредување се очекува на некој начин ги влошува и односите меѓу коалиционите партнери на СДСМ и ДУИ, каде што ДУИ отворено изрази револт и разочарување за најавената метла на Заев.

СДСМ која секој ден се повеќе и повеќе го почувствува хендикепот на ДУИ, во самата Влада со Министри и кадри кои долго време му служеа на екс Премиерот Никола Груевски, а сега истите преставуват пречка за долгоочекуваните реформи на оваа Влада, Премиерот Заев конечно одлучи да го собори овој комплекс со најавената метла и спрема кадрите на ДУИ.

Стратегијата на СДСМ и Зоран Заев е таква каде што првично ќе направи некои формални чистењеа во неговиот двор , а потоа да ја искористи метлата кај официјалните претставници на ДУИ.

Метлата на Зоран Заев, ќе биде бескомпромисна кон повеќе функсионери на ДУИ, од кои првата чистка се очекува да биде кон заменик претседателот на ДУИ и министерот за Екологија и животна средина, Садула Дураку, која е исто така преставува и индиректен удар за лидерот на ДУИ, Али Ахмети, што ќе биде невозможно да го спаси неговиот подпретседател на
и министер Садула Дураку.

Истата судбина се очекува и за Хазби Лика и Бујар Османи, ако Северна Македонија не добие позитивна препорака и датум за отпочнување преговори со ЕУ во јуни

Ова ситуација ќе ги олади и самите односи на коалицијата СДСМ-ДУИ, иако ДУИ не ќе може да даде отпор повеќе , бидејќи во тек се најавените реформи и закони во правосудниот систем, и доа и законот за Обвинителство и СЈО каде многу функционери на ДУИ, се вклучени корупцијата и криминал кој стравуват да не се отфарат нови истражни и кривични дела за бифши функсионери на ДУИ

Според нашите информации Премиерот Заев инсистира на тоа дека самиот Али Ахмети да ги замени дел од своите Министри со нови министри, за де го направи тоа самиот Заев.

ДУИ е разачарано од однесувањето на СДСМ и за најеваната чистка во време кога ДУИ очекуваше посе дадениот придонес за изборот на Стево Пендаровски за Претседател на РСМ , која очекуваше да се награди со раководење со Министерството за внатрешни работи и ја да ја преземе функцијата гувернер на Народната банка на РСМ, а не да се “казни” и да се чисти со најавената Метла на Заев!

© глас.мк