ЛГБТ заедницата ќе парадира низ улиците на Скопје на 29 јуни

0
222

Учесниците на оваа парада имаат цел да го свртат вниманието на јавноста против дискриминацијата со кои се соочуваат членовите на ЛГБТИ заедницата.

Често овие паради предизвикуваат насилства, особено во соседството. Во Белград за време на одржувањето беа запалени неколку објекти во минатите години, а оваа година во Солун неколку учесници на парадата беа фрлени во море. Во Истанбул парадата не се одржа бидејќи луѓето добиваа сериозни закани по живот./инфомакс.мк