Кога ќе дознаете колку е корисна лубеницата, ќе почнете да ја јадете секој ден

0
265

Меѓу најчестите консумирани плодови во текот на летото е освежителната и вкусна лубеница.

Таа е богата со минерали, витамини, атиоксиданси и други хранливи материи кои се од суштинска важност за нешто здравје.

Лубеницата ги исфрла сите отровни супстанци од телото и се хидратизира.

Еве поради што се корисни за здравјето на организмот:

Лубениците содржат големи количини на C, A и B6, цинк, калиум и магнезиум. Исто така, лубеницата содржи ликопеин кој е уште еден антиоксиданс кој го штити организмот од неколку други болести.

Не ја фрлајте кората од лубеница

Помалку познато е дека кората од лубеница, може да биде поздрава од внатрешноста. Содржи витамини и минерали кои се неопходни за нормално функционирање на оргаизмот.

Поголемиот дел од потребните здрави хранливи материи може да се пронајдат во кората од лубеницата.

Цитрулин е важна аминокиселина која на мускулите им е потребна веднаш по излегувањето од спортски центар.

Либидото може да се зголеми со консумирање на кора од лубеница затоа што содржи цитрулин.

Лубениците помагаат при губење тежина.

Тие се одлучен извор на влакна кои се многу корисни ако сакате да изгубите вишок киограми. Имаат диуретички својства.

Кората од лубеница е корисна, екстрактот е ефикасен и одржлив, здрав нормален крвен притисок кај возрасните.