Косово ќе бара обединување со Албанија ако ЕУ ја напушти визата

0
232

 

Косово ќе го разгледа пристапувањето во Албанија ако ЕУ и понатаму ја изолира, рече претседателот Хашим Тачи.

“Ако ЕУ продолжи да го изолира Косово, ќе се разговара за можноста за институционална акција или референдум за повторно обединување со Албанија. Ова може да го направиме преку парламентарни резолуции или референдуми во Косово и Албанија, меѓу кои и Прешево, Медведа и Бујановац. Ако ЕУ не сака да прифати земји со две албански знамиња, ајде да прифатиме само едно знаме “, рече Тачи на ТВ Дукаѓинит.

Според него, оваа идеја “ќе ја врати историската вистина”. Тачи посочи дека “изолацијата” подразбира процес на “долготрајна визна либерализација” со ЕУ.

Претходно, Тачи постојано бараше тврдења за долината Прешево во јужна Србија со своите големи градови, Прешево, Медвеѓа и Бујановац. Лидерите на албанската заедница се свртеа кон косовското раководство со барање да им се придружат во земјата. Тачи тврди дека 98 отсто од населението во Прешево, Медвеѓа и Бујановац сакале пристап во Косово.

Според српскиот министер за надворешни работи, Ивица Дачиќ, еден од главните проблеми на Западен Балкан е идејата за “Голема Албанија” – обединување на сите територии во кои живее албанската етничка група. Во овој случај, Албанците ќе бараат дел од Грција, речиси половина од северна Македонија, цело Косово, дел од јужна Србија и половина од Црна Гора. / ТАСС