До крајот на неделава пеколен бран во Македонија

0
136

Територијата на нашата држава поради изразениот Африкански бран кој полека не зафаќа во текот на следниот период ќе навлезе во жолта предупредувачка фаза, температурите ќе се искачат и до 40 степени, информира метеорологот Славчо Попоски. Совет до граѓаните е во најтоплиот дел од денот доколку излегуваат со себе задолжително да понесат заштитна опрема (капа и очила за сонце). Старите и возразни лица, а особено оние кои се хорнично болни во никој случај да не излегуваат на директното силно ултравиолетово зрачење во периодот од 10 до 17 часот. Инаку понатаму УВ индексот ќе биде многу висок и ќе изнесува 9.