Невидени насилни протести во Хонг Конг – Илјадници со шипки влегоа во зградата на Парламентот (ВИДЕО)

0
169

Илјадници демонстранти со маски на лицата и со метални шипки и голи раце го скршија влезот и упаднаа во зградата на парламентот во Хонг Конг.

Демонстрантите во Хонг Конг се пробија во зградата на Парламентот на 22 годишнината од враќањето на градот под власт на Кина во 1997 .

Тие директно побараа од Пекинг да го повлече законот со кој престапниците од Хонг Конг ќе одговараат пред судот во Пекинг , кога веќе во градот има независен правен систем , согласно договорот од 1997.

Поголема група млади луѓе под кациги , повеќето студенти, со метални шипки ја скршија вратата и влегоа во зградата на парламентот. Веднаш се вклучи и алармот во зградата , а полицијата употреби солзавец за да ги растера.