МОН: Судот пресуди во корист на Гостивар оти доставивме нецелосни и нечитливи документи

0
162

Управниот суд ја донесе пресудата во корист на Општина Гостивар за одземените ингеренции во образованието поради тоа што од страна на Министерството за образование и наука (МОН) не е доставена целокупната документација во врска со овој случај, како и поради нечитливост на дел од доставените списи, истакнаа од МОН.

– Но, донесената пресуда не значи дека судот потврдува дека општината постапувала законски кога разрешувала и именувала директори на училишта, ниту пак значи дека МОН не постапило правилно со носењето на одлука за одземање на ингеренциите во тој дел. Врз основа на донесената пресуда на Управниот суд, МОН има две опции, едната е да донесе повторно решение за одземање на ингеренциите на општината и втората, да ја обжали пресудата до Виш управен суд .Се надеваме дека како и пред 1 година, надлежниот орган повторно ќе го потврди незаконското именување и разрешување директори на училишта од страна на општина Гостивар преку носење на одлуки врз база на политика и политичка припадност на кадровските решенија – соопштија од МОН.