И БРЗАТА ПОМОШ ЌЕ СЕ ПРИВАТИЗИРА?

0
188

И брзата помош може да стане јавно приватно партнерство – физибилити студијата на здравствените власти покажала неколку опции со кои може да се подобри работата на оваа служба, но пред да одлучи дали приватна фирма заедно со државата ќе раководи со брзата помош, министерот Филипче вели дека прво ќе дебатира со експерти.

– „Од економски гледан аспект мислам дека може да постои логика, со оглед на тоа што дефинитивно ќе се реши проблемот и со вработените во оваа служба, во смисла на доктори, медицински сестри, парамедици кои што би ги вовеле согласно европските стандарди, меѓутоа сакаме да видиме во исто време дали и ние ќе можеме да го надградиме капацитетот до тој степен да обезбедиме еден континиум во бројот на вработени, кој што е најголемиот проблем“. – Венко Филипче – Министер за здравство.