Бугарија ја утврди позицијата и условите за поддршка на Македонија

0
149

Бугарија ќе каже „да“ за почеток на преговори на Македонија следната недела, но ќе постави долг список услови, кои земјава ќе мора да ги исполни пред воопшто да почне да преговара. На заедничката пресконференција, и шефицата на дипломатијата Захариева и вицепремиерот Каракачанов, порачаа дека патот до членство на земјава во Унијата ќе биде поплочен со низа бугарски критериуми, долж сите 35 преговарачки поглавја.

-Да се воздржи од спроведувањето на политика, независно во каква форма, која поддржува и поттикнува претензии за признавање на македонско малцинство во Бугарија. Теба да ги отстрани текстовите од таблите и натписите на спомениците и спомен плочите и објектите, кои промовираат омраза кон Бугарија. Исто така настојуваме за јасен распоред за промена на учебниците по Историја, Бугарски јазик, Географија, изјави Екатерина Захариева, министер за надворешни работи на Бугарија