Владата побарала одложување на мислењето на Венециската комисија, Заев ветува дека препораките ќе бидат применети

0
204

Венециската комисија извештајот за Законот за употребата на јазиците во Македонија ќе го поднесе во декември, а не во октомври како што првично беше најавено. По објавувањето на дел од забелешките на експертите на Венециската комисија, Владата побарала одложување на официјалното објавување на мислењето на комисијата.

Премиерот Зоран Заев денеска повтори дека сите препораки на експертите на Венециската комисија ќе бидат имплементирани во домашното законодавство. Ќе се настојува обезбедувањето на правото за употреба на јазик да не го загрози правото на правда, рече премиерот Заев.

Венециската комисија требаше да ги утврди заклучоците на пленарна седница на 11 и 12 овој месец. Министерката за правда Рената Тренеска-Десковска денеска изјави дека енергијата сега е насочена кон очекуваниот датум за преговори со ЕУ и дека е потребно време за подготовка за добра дискусија пред Венециската комисија. И Десковска се согласува дека препораките на Венециската комисија ќе треба да се применат.

Според неофицијалниот документ, меѓународните експерти на Венециската комисија препорачуваат Владата да се откаже од двојазичноста во судските постапки и да се регулира употребата на албанскиот јазик во меѓуинституционалната комуникација.