Грчката црква пред раскол поради ставовите кон украинските расколници?

0
200

Саборот на Грчката православна црква на 12 октомври го призна правото на цариградскиот патријарх Вартоломеј тој да може сам да одлучува на кој ќе му го додели  афтокефалниот статус.Покрај оваа можност, грчкиот сабор му одобри и на архиепископот  атински и на цела Грција Јероним да продлжи да се занимава со прашањето околу грчкото признавање на  украинската  црква.