Заев најави кревање на паричнот лимит за станување ДДВ обврзник

0
84

Секоја фирма и граѓанин што остварува повеќе од еден милион денари годишен обрт е ДДВ обврзник. Законот за ДДВ, со кој секое лице што врши стопанска дејност е ДДВ обврзник, предвидува паричен праг од само еден милион денари. Паричниот праг низ годините поминал низ дузина промени, но со последната измена донесена во 2016 година тој е понизок од било кога. Премиорот Зоран Заев најави исполнување на предизборното ветување и зголемување на паричниот праг на ДДВ.

Премиерот Зоран Заев одговарајќи на новинарско прашање на денешната прес конференција најави подигање на овој лимит. Тој вели дека Министерството за финансии во наредните неколку дена ќе донесе нова одлука за покачување на прагот за ДДВ обврзници и ќе ја презентира на граѓаните.