Македонија 82 место по конкурентност на економијата, 33 места зад Бугарија, 47 зад Словенија

0
164

Во извештајот се анализира конкурентноста на економијата со мерење на фактори како што се макроекономска стабилност, инфраструктура, пазар на трудот и иновативен капацитет.

Сингапур оваа година ја „турна“ најголемата светска економија на второто место, при што градот-држава Азија доби најдобри оценки за својата инфраструктура, здравство, пазар на трудот и финансиски систем.

„САД остануваат иновациска сила, и покрај губењето од Сингапур“, се вели во извештајот.