Париз се уште го нема сменето ставот за старт на преговори со Македонија

Повикувајќи се на дипломатски извори во Советот на ЕУ, Агенција Европа пренесува дека ставот на Франција за старт на преговори со Северна Македонија и Албанија не е променет во однос на јуни.

Како што јави МИА вчера, на последниот амбасадорски состанок немало напредок во дискусијата за стартот на преговори со двете земји кандидати.

-Ништо не е сменето, вели изворот на Агенција Европа.

Според медиумот „неколку земји“ сѐ уште имаат резерви за отпочнувањето преговори со двете земји. Франција и Данска немаат сѐ уште став, но „Франција не покажа голем оптимизам“, дознава Агенција Европа од свои извори.

МИА вчера јави, повикувајќи се на свои извори, дека пораката од Франција е дека крајната одлука ќе ја донесе самиот претседател Емануел Макрон, и оти не е исклучено тоа да се случи на Европскиот Совет на 17-ти октомври, наместо на министерскиот состанок во Луксембург на 15-ти.

Агенција Европа потврдува дека Холандија на вчерашниот амбасадорски состанок се покажала воздржана за отворањето преговори со Албанија, и потсетува дека германскиот парламент иако поддржува старт на преговори со Тирана смета дека земјата треба претходно да исполни одреден број услови.

Нова рунда разговори на оваа тема е закажана на 9-ти октомври на амбасадорско ниво во Брисел.