Пендаровски: Протоколот за НАТО треба да го ратификуваат уште Франција, Холандија и Шпанија

0
71

ПРЕБАРАЈ

МАКФАКС
МАКЕДОНИЈАПендаровски: Протоколот за НАТО треба да го ратификуваат уште Франција, Холандија и ШпанијаОбјавено пред 43 минути – 25 октомври, 2019Од Макфакс

Претседателот Стево Пендаровски, денеска, во Охрид, се сретна со дел од учесниците на конференцијата т.н. охридски дијалог.

На средбата со Џорџ Робертсон, претседавач со охридската група и поранешен генерален секретар на НАТО, претседателот Пендаровски му се заблагодари за досегашната поддршка што тој лично, но и охридската група како целина, безрезервно ја дава за Северна Македонија.

На маргините на охридскиот дијалог претседателот Пендаровски се сретна и со челните луѓе на Атлантскиот совет и високи претставници на НАТО, односно Александер Вершбоу, Дејмон Вилсон, Марк Лејти, Џорџ Базби и Алесандро Минуто – Ризо.

Пендаровски го искажа своето задоволство од брзата ратификација на пристапниот протокол за полноправно членство на Северна Македонија во НАТО. Како што посочи претседателот Пендаровски, протоколот за членство на земјата во НАТО во своите парламенти преостанува да го ратификуваат уште три земји, односно Франција, Холандија и Шпанија.

На средбата Пендаровски го реафирмира ставот дека единствена алтернатива за Северна Македонија е членство во НАТО и во Европската Унија.

„Патот до алијансата веќе е на самиот финиш. Станувајќи 30-та членка на НАТО, ќе бидат загарантирани безбедноста и сигурноста на Северна Македонија“, истакна претседателот Пендаровски и додаде дека единствена алтернатива за земјата е полноправно членство во НАТО и Европската Унија“.

Во таа насока, како што рече Пендаровски, и покрај скорешното разочарување од недобивањето датум, Северна Македонија, пред сè, поради своите граѓани, неопходно е со побрзо темпо да ги заврши почнатите реформи. На тој начин, заклучи претседателот, ќе создадеме општество со европски вредности.