Се расчистува инцидент меѓу родител на ученик и наставник во училиште во Кочани

0
129

Надлежните општински служби преземаат мерки за расчистување на инцидент што се случил во ОУ „Раде Кратовче“ во Кочани меѓу родител на ученик и наставник.

Од локалната самоуправа на Кочани информираа дека се во тек со случувањата поврзани со немилиот настан што се случил на 16 октомври, а во кој биле загрозени безбедноста и здравјето на наставник од одделенска настава.

– Како единица на локалната самоуправа со одредени надлежности во образованието, преку Одделението за јавни дејности ги преземаме сите соодветни мерки. Во функција на целосно расветлување и постапување по случајот се одржуваат средби на стручни служби од Полициската станица, Центарот за социјални работи, Државниот просветен инспекторат и други институции. Остро реагираме против насилството во образованието, даваме целосна поддршка на сите надлежни во решавањето на случајот и повикуваме ваквите немили настани да не се повторат, се вели во пишаното известување од Општина Кочани.

Родител на ученичка во четврто одделение, придружуван од уште две лица, упаднал за време на часовите и насилнички се однесувал кон наставникот. За настанот веднаш била известена Полициската станица во Кочани, по што полициска екипа дошла во училиштето, го повикала родителот на информативен разговор и го задржала во текот на денот.