Со огномет и импровизиран напад, Прилеп го започна одбележувањето на 11. Октомври

0
125

Со спектакуларен огномет и импровизиран напад на Участакот, кој во минатото бил седиштето на бугарската фашистичка полиција синоќа во Прилеп започна одбележувањето на 78 годишнината на еден од најголемите македонски празници 11 Октомври. Токму Участакот е местото каде во далечната 1941 година со убивањето на стражарот на овој објект започнала револуцијата. 11 Октомври е само продолжување на вековниот сон и бројните востанија низ историјата за создавање на сопствена македонска држава.

„11 Октомври е симбол на непокорот, пркосот, храброста, гордоста и достоинството, стремежот за слобода не само прилепчани, туку и на сите граѓани на нашата земја. Наша задача и обврска е да го продолжиме нивното дело, да ја продолжиме современата битка на економски развој“, истакна Илија Јованоски, градоначалник на Прилеп.