Финска со нов предлог за отворање преговори со Македонија

0
136

Нов обид за европски компромис со кој ќе се овозможи Македонија да ги започне преговорите за членство во ЕУ.

Според владини извори, финското претседателство ја подготвило драфт верзијата со која е предвидено на октомврискиот самит Македонија да ја добие одлуката за старт на преговорите а во која е задоволено барањето на Франција за промена на методологијата на преговорите.

И покрај тоа и натаму останува неизвесно дали Франција ќе даде зелено светло за финскиот предлог. Ниту една друга земја членка на ЕУ не е против отворањето на преговорите со нашата држава.