Холандија го услови стартот на преговори со Законот за Јавно обвинителство, Франција не се откажува од реформите

0
104

Франција останува на предлогот за реформа на процесот за прием на нови членки во Европската унија. Официјален Париз смета дека сега преговорите се развлекуваат со што се намалува довербата кај двете страни.

„Не сум овде денеска во позиција да бранам вето. Ќе разговараме. Ќе разговараме за две димензии, за отворање на преговори од страна на една подготвена Европа и за реформа на процесот на преговарање кој е долг и фрустрирачки процес за земјата која преговара и не создава доверба. Затоа ова е одлична можност да разговраме како Европа може да ја реформира целокупната постапка за преговарање и пристапување“, изјави Државниот секретар за европски прашања, Амели Де Моншалан.

За разлика од Моншалан која зборуваше општо за европската перспектива на Западен Балкан, шефот на холандската дипломатија смета дека за почетокот на преговорите, неопходно е земјава да го усвои законот за обвинителство.