ДОНЕСЕНА ПРЕСУДА: Забраната за носење маски во Хонг Конг е неуставна

0
107

Високиот суд во Хонг Конг денеска пресуди дека е неуставен законот за забрана на носење маски за лице, кое потекнува од времето кога тој град под кинеска контрола бил британска колонија.

Судот пресуди дека законот е во спротивност на „основниот закон”, мини-уставот на Хонг Конг, според кој градот беше вратен под кинеска власт во 1997 година.