Клуч на врата за компаниите кои нема да исплатат минималец

0
136

Минималната плата, која од декември ќе изнесува 14.500 денари, ги скара власта и опозицијата за едните е популистички чекор, а за другите решение во вистински момент. Забелешките од страна на опозицијата беа дека законот се носи пред избори и без детална анализа за ефектите врз економијата и бизнисот, додека пак за власта, покачувањето на минималната плата е исполнување на ветеното со изборната програма со која дошле на власт.

И бизнис заедницата со различни ставови и мислења околу зголемувањето на минималната плата. Едни сметат дека зголемувањето на минималната плата ќе се одрази врз работењето на малите и средни претпријатија кои нема да можат да го издржат ваквото зголемување, а други, пак, дека на овој начин ќе се забрза процесот на затворање на понерентабилните фабрики кои поради неможноста да исплатат минимална плата ќе бидат принудени да стават клуч на врата.