Нови четири месеци доверба за „Екоцентар 97“ да продолжи да чисти во ОХИС

0
94

Запаливиот винил хлорид во ОХИС ја спаси фирмата „Екоцентар 97“ од раскинување на догворот за чистење во ОХИС. Собранието на доверители по два часа дискусија во стечајниот суд и додели нови 4 месеци рок. Според стечајниот управник на ОХИС, „Екоцентар“ навреме известил дека нема да успее да го острани винил хлорид.

Застапникот на вработените во судот гласал против и побарал активирање на гаранцијата, од 2 милиони евра, бидејќи фирмата не си ги завршила обврските во рокот од 9 месеци.

„Екоцентар“ заглави со 11-тата отровна хемикалија која ниту една специјализирана печка од странство не сакала да ја уништи во летниот период. Спротивно од одлуката доверителите е ставот на министерот за животна средина според кого оваа задача требало да ја добие меѓународна фирма со иксуство.