Откриена црна дупка 70 пати поголема од Сонцето!!

0
98

Астрономите откриле толку голема црна дупка во Млечниот пат, која го доведува во прашање прашањето за постоечките модели на развој на ѕвездите, соопштиле научниците.

Огромната Црна дупка е наречена ЛБ-1, таа е 15000 светлосни години оддалечена од Земјата и има маса 70 пати поголема од Сонцето, објавено е во магазинот „ Nature“, со образложение дека ЛБ-1 е откриена од меѓународен тим на научници со помош на кинескиот телескоп Ламост.

Дополнителните податоци од двата најголеми светски оптички телескопи во Шпанија и САД ја потврдиле големината на Црната дупка која кинеските научници ја опишале како фантастична.