Специјализантите со кофинансирање на од протест побараа исти права и примања како нивните колеги

0
70

И ние сме лекари им порачаа на здравствените власти  околу 130 кофинансирани специјализанти кои денеска преку протест го искажаа нивниот револт. Сакаат  еднакви права и привилегии како и нивните колеги а не да работат како што велат за едвај просечна плата без никаква гаранција дека ќе останат на работа по завршување на специјализацијата. Трансформација на работниот однос на неопределено време и зголемување на личниот доход како и на останатите здравствени работници е главното барање на специјализантите до министерот Филипче.

-Одлуката за овој протест не е донесена во миг и е резултат на претходни повеќекратни средби и неможност да се изнајде решение за нашиот проблем кој потекнува од договорите за вработувања, вели др. Филип наумовски специјализант на КАРИЛ