Тимоние: Ги очекуваме реакциите на нон-пејперот од сите земји-членки, но и земјите кандидати

0
80

Франција го чека ставот на сите-земји членки на унијата за новата методологијата за проширување. Франсцускиот амбасадор во земјава вели дека во следниот период ќе ги сослуша ставовите и на македонските власти, но каква иднина ќе има францускиот предлог ќе зависи од сите членки на унијата. Тимоние потенцира дека без разлика на исходот, приоритет за Франција и натаму останува владеењето на правото.

Всушност тоа се француските размислувања доставени до сите земји-членки на ЕУ и по насоките од мојата Влада ја ги оставив до властите на РСМ и ги очекуваме најпрво реакциите на земјите-членки, но исто така ќе бидеме мошне внимателни и ќе ги сослушаме забелешките од македонска страна, вели Тимоние.