Македонскиот јазик е бугарски дијалект, сметаат бугарските академици

0
75

Бугарската академија на науките смета дека македонскиот јазик е само дијалект на бугарскиот за што постојат цврсти докази и факти а повелбата за македонскиот јазик која ја усови МАНУ еполна со невистини.

 

За бугарските академици повелбата на МАНУ а не нивното тврдење дека се работи за дијалект е штетно за добрососедските односи.

 

Бугарските академици едногласно заклучиле дека МАНУ направила замена на научни термини и едногласно застанале во како што се наведува „ одбрана на научните вистини и факти во врска со потеклото, историјата и карактерот на службениот јазик во Република Северна Македонија“.