Шефот на Google Пичаи го презема водењето на Alphabet, основачите се повлекуваат

0
85

Главниот директор на американскиот технолошки гигант Google, Сундар Причаи, ќе го замени Лари Пејџ како главен извршен директор на матичната компанија Alphabet Inc., соопшти компанијата во вторникот на својот блог, што ја покажува сѐ помалата јавно улога на основачите Лари Пеџ и Сергеј Брин во компанијата која заеднички ја основаа пред 21 година.

„Иако претставуваше голема привилегија толку долго длабоко да се очекува во дневното управување со компанијата, мислиме дека е вреем да ја преземеме улогата на горди родители – нудејќи совет и љубов, но не и дневно приговарање!“, напишаа Пејџ и Брин во блогот.