Штрајк во Франција против најавената пензиска реформа

0
74

Франција се соочува со сериозно нарушување на нормалното функционирање поради заканите на милиони работници со штрајк и протест против пензиската реформа која ја најавува претседателот Емануел Макрон.

Од денешниот национален протест најмногу е погоден транспортот. Голем број на авиони, возови и автобуси не сообраќаат, а има голем застој и во метрото во Париз.

Вработени во училишта и болници како и од други професии учествуваат во протестот кој е опишан како најголемата блокада на Франција во последните години.