Вархеји побара усвојување на закон за јавно обвинителство пред априлските избори

0
69

СКОПЈЕ —

Еврокомесарот за проширување Оливер Вархеји очекува дека до мај, кога во Загреб ќе се одржи Самит меѓу ЕУ и Западен Балкан, земји-членките на ЕУ ќе донесат одлука за старт на преговори со Северна Македонија и Албанија.

Новиот еврокомесар за проширување, кој денеска за првпат е во Скопје по преземањето на функцијата, уверува дека идното проширување не е табу тема за овој состав на Комисијата, туку е приоритет за кој, како што вели, лично ќе се посвети.

„Мора да работиме со проценката дека Северна Македонија и Албанија се подготвени за почеток на преговори и ние мора да почнеме преговори. Ова значи дека треба да имаме согласност од Советот на ЕУ пред Самитот на ЕУ во Загреб. Тоа значи дека во наредните месеци мора напорно да работиме“, изјави Вархеји.